2010. január 13., szerda

Töltött kel

1 kelkáposzta
2 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
25 dkg maradék sülthús, vagy darált hús
10 dkg szalonna
20 dkg főtt spenót (fél csom. mirelit) / vagy mangold
1 l húsleves
só, bors

Elkészítés:

Szedjük szét leveleire a kelkáposztát, ezeket mossuk meg, majd 5 percig sós vízben blansírozzuk (fórró vízben előfőzzük). Hideg vízzel öblítsünk és csöpögtessük le. Tegyünk félre 7-8 szép levelet.
A kelkáposzta fennmaradt részét turmixoljuk össze a hússal, szalonnával, spenótal (mangolddal), hagymával és fokhagymával, adjuk hozzá a felvert tojásokat és ízesítsük sóval, borssal. Tiszta ruhára helyezzük el körben a félretett képosztaleveleket úgy, hogy kissé takarják egymást, majd a tölteléket tegyük a középére. A káposzta leveleit hajtsuk föl és egy spárgával kössük össze a tiszta ruhát, majd a forró húslében, fedő alatt kis lángon főzzük 1,5 óráig. (ha maradék sült-főtt húsból készíted, elég fél óra is.)
Felszeletelve, paradicsomszósszal tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Természetesen a blansírozott leveket a hagyományos, magyar töltött káposztánál ismert módon is megtölthetjük, így természetesen szeletelés nélkül tálalhatjuk.

    VálaszTörlés
  2. Na, tessék, pont ezt akartan én is írni. Szabolcsi töltöttképosztát már ettem kelkáposzta levélbe csomagolva, úgy is finom volt, szerintem ezzel is minden rendben lesz, hamarosan kipróbálom.

    VálaszTörlés