2010. április 6., kedd

Jonatánnal töltött húspecsenye

Hozzávalók:
1 db (kb. 1,6-1,7 kg-os) tyúk
5 dkg füstölt szalonna
csipet só
majoranna
4 db alma
5 dkg (tyúk-, vagy liba)zsír
15 dkg gomba
5 szem egész bors
2 dl fehér bor
5 dkg vöröshagyma
gondolatnyi sáfrány, vagy kurkuma
4 karika almabefőtt (v. párolt alma)

Elkészítés:
A megtisztított és sütésre előkészített tyúkot (esetleg az aprólékával együtt) feltesszük főni. Amikor félpuha (kb. 1,5-2 óra), kivesszük a fazékból. Az aprólékot tovább főzzük és hagyományos húslevest készítünk (bezöldségeljük: sárgarépa, gyökér, kis zeller és karalábé, valamint vöröhagyma, paprika, paradicsom).
A tyúlot a bőre alatt igen vékonyra vágott füstölt szalonna csíkokkal beterítjük. Utánasózunk és a hasüregébe beleszórjuk a majoránnát, az egész borsot, majd megtöltjük a következő péppel:
az almákat hosszábban megfelezzük, magházát eltávolítjuk, a belsejét kikaparjuk. A vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott gombát. Ezt a keveréket sózzuk és a kikapart almabelsővel összekeverjük. A kimaradt péppel az almákat is megtöltjük. Vékony zsineggel összekötözzük az almákat és a tyúkot is. Tepsibe fektetjük, aláöntjük a bort és a fennmaradt zsiradékot, és nem túl forró sütőben aranybarnára sütjük.
A megsült tyúkot úgy szeleteljük, hogy minden tányérra jusson töltelék és töltöt alma is.
(a tepsiben visszamaradt zsiradékot kevés tejföllel és vízzel elkeverve mártást is készíthetünk hozzá - bár így már nem 100% paleo)
Ezt az almás gombás tölteléket csirke, ill. csirkecomb töltésére is felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése